Kavak ilçesinin tarihi oldukça eskidir. İlçe merkezinin kuzeyine kalan Kaledoruğu Höyüğü’nde 1942 yılında yapılan araştırmalarda MÖ 3500- MÖ 2000 yıllarına ait eserlere rastlanmıştır. Bu verilere göre Kavak, İlk Tunç Çağı’ndan bu yana yerleşim yeridir.
Coğrafi Konumu:
Samsun- Ankara kara yolu üzerinde kurulmuş, Samsun iline bağlı bir ilçedir. Samsun’a uzaklığı 51 km olan Kavak; doğusunda Asarcık, batısında Havza, kuzeyinde Samsun ve Bafra, güneyinde Ladik ilçeleriyle çevrilidir.
Denizden yüksekliği 600 m olan ilçe engebeli bir arazi yapısına sahiptir. En yüksek dağı Hacılar Dağı’dır. İlçenin en önemli akarsularından Murat Irmağı bu dağlardan doğar. İlçenin doğal gölü olmasa da sulama amacıyla yapılan göletleri vardır.
Sosyo-Ekonomik Yapısı:
Kavak ilçesinin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanır. Tarım alanında en çok buğday, mısır, yulaf, arpa gibi tahıl ürünleri yetiştirilir. Ayrıca şeker pancarı, tütün, patates ekimi de yapılmaktadır. Yüksek kesimlerdeki köylerde yaşayan halkın geçim kaynağı ise büyük ölçüde orman ürünleridir. İlçede sanayi ise genellikle kireç, tuğla ve kiremit üretimi şeklinde gelişmiştir. KÖY-TUR AŞ Tavuk Üretim Tesisleri, ilçedeki önemli ekonomik kuruluşlardandır.
Ulaşım:
Kavak, Orta Karadeniz’i İç Anadolu’ya bağlayan Samsun-Ankara devlet kara yolu üzerindedir. Samsun’a uzaklığı 51 km olan ilçeye ulaşım kolayca sağlanabilmektedir.
Gezi ve Mesire Yerleri:
Etrafı ormanlarla kaplı olan Kavak’ın her tarafı piknik yeri ve mesire alanıdır denilebilir.
Şenlikler ve Kutlamalar:
Kavak’ta ağustos ayı içerisinde düzenlenen “Yaşar Doğu Şenlikleri ve Kutlamaları” geleneksel hale gelmiştir.