Yüksekokulumuz öğretim elemanlarından Öğr. Gör. Dr. Batuhan ÖZAKIN’ın yürütücülüğünü yaptığı “Haddeleme Prosesinde Kullanılan Bitkisel Esaslı Palm Yağının Modifiye Edilmiş Nano Kaolin Katkısıyla Oksidatif, Hidrolitik ve Tribolojik Özelliklerinin İyileştirilmesi” başlıklı proje TÜBİTAK 3501 Kariyer Geliştirme Programı kapsamında desteklenmeye layık görüldü.
Projenin amacı; talaşlı imalat, haddeleme ve şekillendirme vb. proseslerinde kullanılan bitkisel esaslı palm yağının oksidasyon stabilitesi, hidrolitik stabilitesi ve aşınma kabiliyetini kaolin nanopartikülleri katkısıyla iyileştirmek ve haddeleme prosesinde bu yağlayıcıların performansını araştırmaktır. Proje kapsamında haddeleme işleminde kullanılan sürdürülebilir ve doğa dostu bitkisel yağlayıcılardan palm yağının zayıf özelliklerini iyileştirmeye yönelik bir çözüm geliştirilecektir.
Multidisipliner proje çalışmasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Makine Mühendisliği ve Kimya bölümlerinin altyapı imkanlarından da yararlanılacaktır. Çalışmaya Ondokuz Mayıs Üniversitesi Makine Mühendisliği öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Kürşat GÜLTEKİN araştırmacı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kimya bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Erbil AĞAR danışman olarak katkıda bulunacaktır. Proje bünyesinde iki yüksek lisans öğrencisi yetiştirilecektir.
Deneysel olarak yürütülecek olan bu araştırma-geliştirme (AR-GE) projesinin 24 ay içerisinde tamamlanması planlanmaktadır. Proje çalışmaları sonucunda Samsun Üniversitesi’nde laboratuvar ölçeğinde bir “Haddehane” kurulacaktır. Böylece Samsun Üniversitesi sağlanan TÜBİTAK desteği sayesinde Türkiye’de AR-GE ölçeğinde haddehanesi bulunan sayılı üniversitelerden biri olacaktır.